Rook je wel eens wiet? Krab dan maar achter je oren als je een paar dagen later achter het stuur kruipt. Bij een eventuele aanhouding kan de werkende stof van cannabis, THC, nog in je urine of je bloed aangetoond worden. En dat betekent zachtjes uitgedrukt: gedoe.

Woordvoerder Frans Zuiderhoek van de KLPD vertelt dat het je in elk geval een melding bij het CBR oplevert. Het CBR kan je rijbewijs na onderzoek eventueel ongeldig verklaren. Stelt het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) bovendien vast dat je niet tot behoorlijk besturen in staat was met de hoeveelheid THC die in je bloed zat, hangt je een strafvervolging boven het hoofd.

Volgens het Trimbos instituut blijft cannabisgebruik enkele dagen tot drie weken na het laatste gebruik aantoonbaar in de urine. Een feit waar automobilist Dirk geen rekening mee had gehouden. Hij liep tegen de lamp in Duitsland, toen hij met twee vrienden onderweg was naar het Hongaarse festival Sziget. De auto werd van de weg geplukt voor een preventieve verkeerscontrole.

“De hele auto werd doorzocht op drugs”, vertelt hij achteraf. “Waarschijnlijk omdat we uit Nederland komen. Ze vonden niets. Daarna werd ons gevraagd of we wel eens blowen. Ik gaf toe dat ik af en toe wat rook, voor het laatst afgelopen weekend. En omdat ik de bestuurder was, waren we toen de pineut.”

Dirk moest een urine- en speekseltest doen, waarna de politie vaststelde dat er nog THC in zijn lichaam zat. Hoe fijn de heren ook op schema reden: door deze vondst werd de festivalpret nog even uitgesteld. “We moesten mee naar het bureau en vanaf daar werd ik naar het ziekenhuis geëscorteerd voor een verplichte bloedtest.”

Na een paar uur wachten mochten de vrienden weer gaan, hoewel Dirk niet meer mocht rijden. Voor hem is het avontuur nog niet klaar. Er hangt hem een rijontzegging in Duitsland en een eventuele boete boven het hoofd, afhankelijk van de uitslag van de bloedtest. Zijn mazzel: de Duitse politie meldt niets aan het Nederlandse CBR. Dirk kijkt met verbazing terug op het incident. “Je hoort veel over alcohol in het verkeer, maar dat je in de problemen kunt komen doordat je een paar dagen geleden hebt geblowd: daar sta ik echt van te kijken.”

In Nederland wordt volgens Zuiderhoek dagelijks gecontroleerd op drugsgebruik in het verkeer, zodra iemand afwijkend rijgedrag vertoont. Hoe lang je moet wachten met rijden na het roken van een joint, weet hij niet te vertellen. “Mijn enige advies: gebruik helemaal geen verdovende middelen. In elk geval niet als je van plan bent de weg op te gaan.” Bron: Metronieuws.nl

Heeft u genoeg informatie gevonden zo niet kijk nog even verder er staan nog veel meer onderwerpen: