Een kwart van de Belgische personenvoertuigen werd vorig jaar afgekeurd. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2010 van GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. Uit het verslag blijkt ook dat vorig jaar 240.167 praktijkexamens voor het rijbewijs B werden afgelegd, waarvan de helft succesvol.

In de keuringscentra werden vorig jaar 2,7 miljoen keuringsbewijzen voor personenwagens afgeleverd, waarvan 643.065 rode. Dat betekent dat de vastgestelde gebreken aanleiding geven tot “een beperkte geldigheid van 15 dagen”, waarna het voertuig herkeurd moet worden, of “een verbod tot het verkeer”. In 2010 werden 31.921 personenvoertuigen tot het verkeer verboden.

Tekortkomingen
De top vijf aan tekortkomingen bij personenvoertuigen is dezelfde als die van 2009, meldt GOCA. Problemen met de ophanging van de wielen zijn het meest voorkomend. Defecte dimlichten en stoplichten komen op de tweede plaats, direct gevolgd door falende remmen. Een vervuilende uitlaat en schade aan het koetswerk vervolledigen de top vijf.

Tweedehands
Vorig jaar werden ook nog 758.809 tweedehandsvoertuigen gekeurd. Daarvan kregen 184.586 voertuigen een rood keuringsbewijs. Daarvan werden er 12.065 verboden tot het verkeer; 172.521 voertuigen kregen een beperkte geldigheid van 15 dagen opgelegd.

Examens
Naast autokeuringen staat GOCA ook in voor het afnemen van theoretische en praktische rijexamens. In totaal werden vorig jaar 302.716 theorie-examens voor rijbewijs B afgelegd, met een slaagpercentage van 46 procent. (belga/sam)

autokeuring

autokeuring